czwartek, 11 lutego 2016

Ciasto czekoladowe

Składniki:

Mąka (dowolna) 40 g
Jaja 4 sztuki
Mielone otręby owsiane 20 g
Kakao 15-20 g
Serek homo lub kefir 2-3 łyżki 
Cukier 40 g 
Łyżeczka sody oczyszczonej 
Szczypta soli

Wykonanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Następnie żółta ubijamy mikserem ok. 3 minut. Do ubitych żółtek dodajemy mąkę, kakao, cukier, otręby, sodę i miksujemy chwilę, następnie dodajemy serek lub kefir i miksujemy na jednolitą masę. Teraz do białek dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywną masę. Pianę z białek dodajemy do masy z żółtek i mieszamy łyżką by składniki się połączyły. Następnie nasze ciasto wlewamy do foremki i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25-20 minut.
Gotowe :)

Ps. można do masy dodać odrobinę cynamonu lub przyprawę do piernika. Upieczone ciasto możemy posypać cukrem pudrem gdyby było za mało słodkie.

Brak komentarzy: