poniedziałek, 29 lutego 2016

Kasza gryczana w sosie śmietanowym

Składniki:

Pierś z kurczaka 150 g
Kasza gryczana 100 g
Pomidory suszone w oliwie 50-60 g
Oliwa z pomidorów 10 g
Śmietana 18 % 100 g
Pół cebuli
Pół ząbka czosnku
Sól (wg uznania)
Pieprz (wg uznania, np szczypta)


Wykonanie:

Kasze gryczaną gotujemy jak na opakowaniu. Następnie pierś z kurczaka kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy i wrzucamy na patelnię uprzednio nagrzaną z oliwą jaka znajduje się w pomidorach. Smażymy niezbyt długo by pierś nie była sucha 2-3 minuty powinny starczyć (cały czas mieszamy). Następnie do kurczaka dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz suszone pomidory. Dalej smażymy aż cebula się zeszkli. Teraz na patelnię do naszego kurczaka wlewamy śmietanę i dusimy pod przykryciem ok. 5 minut na wolnym ogniu. Otrzymany sos podajemy z kaszą gryczaną lub jak ktoś woli z ryżem, makaronem lub ziemniakami :) Całość możemy posypać koperkiem.

SMACZNEGO !!!

Ps. jeżeli chcecie bardziej fit danie zamiast śmietany możecie dać jogurt naturalny. Myślę, że też się uda.


1 komentarz:

mikrohydryna pisze...

Świetny przepis! ja od miesiąca chodzę na siłownię i staram się odżywiać zdrowo , często szukam inspiracji i cieszę się że tutaj trafiłam