Makaron najlepiej pełnoziarnisty
Pierś z kurczaka
Pomidory 2 szt.
Przyprawy: zioła prowansalskie, sól
Olej 5 g.
Wykonanie:
Pomidory zalewamy wrzącą wodą i moczymy kilka sekund ok. 10. Następnie wylewamy wodę i zalewamy pomidory zimną wodą z kranu. Taki zabieg ma na celu łatwe ściągnięcie skórki z pomidorów. Obrane pomidory kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka w którym uprzednio rozgrzewamy oliwę. Całość zalewamy ok. pół szklanki wrzącej wody i gotujemy po przykryciem na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając, aż do momentu osiągnięcia z pomidorów papki. Gdy osiągniemy konsystencję papkowatą, dodajemy sól,przyprawy prowansalskie wg. uznania np. 0,5- 1 łyżeczka ziół prowansalskich oraz pokrojoną wcześniej w kostkę i osoloną pierś z kurczaka. Całość gotujemy jeszcze kilka minut 5-8 minut. Sos mamy gotowy.
Podajemy wg. uznania z makaronem lub ryżem.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz