środa, 12 listopada 2014

Kurczak tikka masala

Składniki:

Marynata:

2 piersi z kurczaka
Goździki 4 ziarenka
Kolendra 1 łyżeczka
Liście laurowe 2 szt.
Kminek 1 łyżka
Kardamon 5 ziaren
Pieprz czarny ziarnisty 5 ziaren
Cebula 2 szt.
Papryka 1 szt.
Jogurt naturalny 4 łyżki.
Sól wg. uznania

Sos:

Olej 2 łyżki
3/4 ziaren które będziemy prażyć na patelni.
1-2 cebule
1-2 ząbki czosnku
Pół łyżeczki imbiru
2 pomidory
1 łyżka kurkumy
Pół łyżeczki chili
Szczypta cynamonu
Jogurt naturalny 3 łyżki
Łyżka masła
Sól wg. uznania.

Przygotowanie: 

Marynata: Wszystkie podane przyprawy podane w marynacie prażymy na patelni w celu wydobycia aromatu. Gdy wydobędziemy fajny aromat zdejmujemy przyprawy z patelni i mielimy w młynku do kawy lub w moździerzu na puder. Następnie kroimy pierś z kurczaka w dosyć dużą kostkę, kroimy również cebulę i paprykę i wrzucamy do naczynia z piersią z kurczaka. Dodajemy 4 łyżki jogurtu naturalnego, sól, zmielone przyprawy (3/4), a resztę przypraw zostawiamy do sosu. Marynatę wstawiamy do lodówki na ok. 30-60 minut.
Pierś z kurczaka się marynuje , a my w między czasie robimy sos. Wlewamy 2 łyżki oleju do garnka, dodajemy resztę zmielonych wcześniej przypraw które zostały nam z marynaty i smażymy chwilę, potem dajemy 1-2 posiekane cebule i smażymy do zeszklenia, następnie dodajemy posiekany czosnek, imbir, pomidory pokrojone w kostkę bez skóry oraz ok. pół litra wody. Całość gotujemy do rozmiękczenia pomidorów na papkę oraz do zredukowania wody. Następnie do gotującej się masy dodajemy kurkumę , chili, cynamon oraz szklankę wody. Całość gotujemy kilka minut i dodajemy jogurt naturalny, łyżkę masła, sól. Gotujemy ok. 10  minut stale mieszając. Ugotowany sos delikatnie studzimy i blendujemy blenderem. Wyjmujemy z lodówki marynatę i smażymy chwilę (aldente) ok. 5 minut. Do smażącej się marynaty dodajemy nasz zblendowany sos i gotujemy ok. 10-15 minut. Gotowe.

SMACZNEGO !!!


Brak komentarzy: