niedziela, 12 października 2014

Sałatka z tuńczykiem

Składniki:

Tuńczyk w sosie własnym 130 g
Sałata lodowa (kilka liści)
Pomidor 1 szt
Cebula 1 mała
Czosnek 2 ząbki
Orzechy arachidowe 20 g
Oliwki 10-20 g
Oliwa z oliwek 10 g
Ser feta 100 g
Pieprz
Sól

Przygotowanie:

Liście sałaty rwiemy i wrzucamy do miski, pomidora i cebule skrajamy do sałaty. Następnie dodajemy oliwki, tuńczyka, ser feta. Orzechy prażymy na suchej patelni teflonowej, a następnie wrzucamy do miski z sałatą i resztą składników.  Czosnek kroimy na drobne paski i smażymy na oliwie z oliwek do zrumienienia. Zrumieniony czosnek dodajemy do miski z resztą składników oraz polewamy je oliwą na której smażyliśmy czosnek. Całość doprawiamy pieprzem i solą do smaku.

SMACZNEGO !!!

1 komentarz:

Aneta Krzysztof Jokisz pisze...

Podoba mi się ta sałatka - u nas zawsze standardowo to tuńczyk z cebulą i ogórkiem kiszonym. Przepisuje przepis, nie będzie nudy