wtorek, 9 września 2014

Racuchy żytnie

Składniki:

Mąka żytnia 100 g
Mleko 50 g
Jaja 1 szt. (na zdjęciu jest 2 , ale dałem 1 )
Drożdże 15-20 g
Olej ryżowy (może być dowolny) 10 g
Aromat waniliowy
Odżywka białkowa (opcjonalnie) ok. 20 g
Słodzik (wg. uznania).

Sposób przygotowania: 

Mąkę wsypujemy do miski, następnie drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i wlewamy do mąki. Do miski umieszczamy również jaja , słodzik ( dałem 4 słodziki), aromat waniliowy (kilka kropelek), ew. odżywkę białkową i mieszamy. Na końcu wlewamy 5 g oliwy i dalej wyrabiamy ciasto łyżką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy na patelni teflonowej posmarowanej olejem (ok. 5 g). Placki można polać jogurtem naturalnym i posypać ulubionymi owocami.

SMACZNEGO !!!


Brak komentarzy: