Składniki:
Połowa cukini
1 mała cebula
Mąka pełnoziarnista 50 g
Jajko
Olej ryżowy (może być dowolny) 10 g
Sól
Pieprz
Wykonanie:
Cukinie ścieramy do naczynia na grubych oczkach tarki oraz delikatnie odsączamy ściskając w dłonich. Następnie bardzo drobno ścieramy cebulę i wkładamy ją do naczynia z cukinią oraz wbijamy jajko. Do miski z cukinią, jajkiem i cebulą wsypujemy mąkę. Całość mieszamy, następnie dodajemy sól i pieprz wg. uznania, mieszamy. Do wymieszanej masy dodajemy 5 g oleju i dalej mieszamy. Otrzymaną masę wylewamy łyżką w formie placków na patelnię teflonową z 5 g oleju. Pieczemy z obu stron na złocisty kolor.
SMACZNEGO !!!
3 komentarze:
Świetny pomysł na placuszki! Moje właśnie się smażą :) Polecam każdemu są bardzo łatwe w przygotowaniu, tanie i pyyyyyyyszne!! :) Pozdrawiam, Gosia
ciekawe , mi jeszcze nigdy nie wyszły :) Musze koniecznie wypróbować z mąką , uwielbiam cukinie
Dzisiaj robiłem pierwszy raz. Extra!! Nie sądziłem, że cukinia może być tak dobra :D
Prześlij komentarz