czwartek, 4 września 2014

Pełnoziarniste bagietki

Składniki:

- ok. 0,7 kg mąki żytniej pełnoziarnistej 
- ok.0,5 litr  ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży 
- pół łyżeczki soli
- mała łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy


Przygotowanie:

Do dużego garnka wlać wodę z łyżeczką cukru i rozpuścić w niej drożdże. Wsypujemy mąkę i mieszamy ręką. Wsypujemy sól , wlewamy oliwę i dalej mieszamy na jednolitą konsystencję. Następnie formujemy bagietki i układamy na papier do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce do delikatnego urośnięcia (ok. 20 minut). Bagietki możemy posypać np. otrębami, słonecznikiem, makiem, itp. Jeżeli zdecydujemy się posypać pieczywo proponuję pędzelkiem zwilżyć powierzchnię bagietek wodą w celu lepszej przyczepności ziaren. Następnie pieczemy w ok. 180 stopniach do uzyskania złocistego koloru.

SMACZNEGO !!!



Brak komentarzy: