Składniki:
- ok. 0,7 kg mąki żytniej pełnoziarnistej
- ok.0,5 litr ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki soli
- mała łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Do dużego garnka wlać wodę z łyżeczką cukru i rozpuścić w niej drożdże. Wsypujemy mąkę i mieszamy ręką. Wsypujemy sól , wlewamy oliwę i dalej mieszamy na jednolitą konsystencję. Następnie formujemy bagietki i układamy na papier do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce do delikatnego urośnięcia (ok. 20 minut). Bagietki możemy posypać np. otrębami, słonecznikiem, makiem, itp. Jeżeli zdecydujemy się posypać pieczywo proponuję pędzelkiem zwilżyć powierzchnię bagietek wodą w celu lepszej przyczepności ziaren. Następnie pieczemy w ok. 180 stopniach do uzyskania złocistego koloru.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz