wtorek, 23 września 2014

Cynamonowe placki z twarogiem


Składniki: 

Jaja 2 szt.
Mleko  ok. 100 g
Twaróg 200 g (lub wg uznania)
Mąka żytnia lub inna dowolna 60 g
Olej 5 g
Cynamon (wg. uznania)
Słodzik (wg. uznania)


Przygotowanie: 

Twaróg (ja dałem 200 g. , ale możecie dać mniej, wtedy wyjdą lepsze smakowo) rozrabiamy z jajami oraz słodzikiem. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy dalej. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodajemy mleko, aby uzyskać konsystencje gęstej śmietany. Na końcu dajemy oliwę oraz cynamon. Całość mieszamy i wylewamy na patelnię teflonową w formie placków. Smażymy z dwóch stron na złocisty kolor. Placki możemy posypać dodatkowo cynamonem i pokrojonymi jabłkami.


SMACZNEGO !!!


3 komentarze:

Anonimowy pisze...

Akurat słodzika to powinno się unikać jak ognia...

Anonimowy pisze...

dokładnie, najnowsze badania wyraźnie wskazują, że substancje zawarte w słodzikach są rakotwórcze :( najlepiej słodzić stewią albo ksylitolem czyli cukrem brzozowym

cynamonoweszczescie pisze...

A ja bym dodała łyżeczkę miodu zamiast tego słodzika, zdrowo, naturalnie i pysznie :)