Składniki na spód:
500 g mielonego twarogu chudego lub półtłustego
50 g uprażonych wiórków kokosowych
Kilka kropelek olejku waniliowego lub ziarenka z 1 łaski wanilii
150-200 g jogurtu greckiego 2 % lub skyr
2 jaja
4 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
50 g uprażonych wiórków kokosowych
Kilka kropelek olejku waniliowego lub ziarenka z 1 łaski wanilii
150-200 g jogurtu greckiego 2 % lub skyr
2 jaja
4 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
Wiórki kokosowe upraż na suchej patelni i potem lekko zmiksuj w malakserze/blenderze. Twaróg włóż do dużej miski i dodaj wiórki kokosowe, ksylitol, jogurt, jaja, wanilię i zmiksuj na gładką masę. Wlej do formy i piecz po 45 minut w temp. 180 stopni. Upieczone ciasto wystudzić.
Składniki na krem:
400 ml mleczka kokosowego z puszki.
3-4 łyżki uprażonych wiórków kokosowych
2 łyżki ksylitolu
2 łyżki żelatyny
3-4 łyżki uprażonych wiórków kokosowych
2 łyżki ksylitolu
2 łyżki żelatyny
1/3 mleczka kokosowego podgrzej na ogniu i rozpuść w nim żelatynę. Resztę mleczka kokosowego zmiksuj z ksylitolem. Dodaj mleczko z żelatyną do mleczka z ksylitolem i wymieszaj.
Wylej krem na zimny sernik, posyp wiórkami kokosowymi i włóż do lodówki na ok 3 godziny.
Wylej krem na zimny sernik, posyp wiórkami kokosowymi i włóż do lodówki na ok 3 godziny.
Smacznego!
3 komentarze:
Ciasto wygląda bardzo ładnie. Myślę, że będzie wspaniałym wyborem do świątecznych wypieków.
Bardzo lubię cukierki rafaleoo, dlatego takie ciasto jest idealnym deserem dla mnie.
Ciasto prezentuje się bardzo ładnie. Planuję przygotować je na świąteczny stół. Myślę, że zrobi furorę wśród gości.
Prześlij komentarz