czwartek, 23 czerwca 2016

Zupa z kulkami mięsno serowymi


Składniki:

Warzywa na patelnie ok. 400-500 g
Mięso mielone (u mnie z łopatki) 250 g
1 jajko
Mąka pszenna 20 g
Otręby pszenne 10-20 g
Połowa cebuli
Pół ząbka czosnku
Ser żółty 40 g
Przyprawy: sól, pieprz, imbir, ziele angielski, liście laurowe wg. uznania.

Wykonanie:

Mięso mielone umieszczamy w garnku, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, ser żółty, otręby, pieprz, sól i wyrabiamy. Następnie formujemy małe kuleczki wielkości domowych pyzów :)
Teraz warzywa umieszczamy w osobnym garnku, zalewamy wrzącą wodą, solimy, dodajemy ziele angielskie ( u mnie 3 kulki), liście laurowe ( u mnie 2 szt.) i doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda bulgoce dodajemy kulki mięsne i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut. W międzyczasie jajko rozrabiamy z mąką, odrobiną soli i wlewamy po 10 minutach do zupy. Gotujemy jeszcze 5 minut pod przykryciem. Na koniec pieprzymy, dodajemy odrobinę imbiru i....gotowe :)


1 komentarz:

Michał pisze...

Dieta dietą forma się sama nie wyrobi może jumping fitness? przyjemne z pożytecznym zainteresowanych zapraszam