czwartek, 25 czerwca 2015

Chłodnik litewski

Składniki:

Pęczek botwinki
Pęczek koperku
Kilka rzodkiewek
Szczypiorek
1 średni ogórek świeży
200 g kefiru
Sól (wg. uznania)
Pieprz (wg. uznania)
Jajka 1-2 sztuki.

Wykonanie:

Botwinkę kroimy w kostkę (razem z bulwami), wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy ok. 15 minut. Po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia. Następnie koperek , szczypiorek, ogórek, rzodkiewkę kroimy i zalewamy kefirem. Całość wrzucamy do schłodzonej, ugotowanej botwinki. Solimy, pieprzymy do smaku i mieszamy. Umieszczamy w lodówce by wszystko fajnie się przegryzło.Podajemy z gotowanym jajkiem.  Gotowe :)

SMACZNEGO !!!




Brak komentarzy: