czwartek, 23 kwietnia 2015

Muffinki jajeczne z łososiem

Składniki:

3 jaja
Mąka pszenna (można dać dowolną) 40 g
Łosoś 80 g
1 średnia cebula
Olej 5-10 g
Ser gouda 10 g
Pieprz (wg. uznania)
Sól (wg. uznania)


Wykonanie:

Cebulę podsmażamy z łososiem na patelni oraz solimy do smaku.
Następnie w międzyczasie jaja ubijamy widelcem lub mikserem, dodajemy przyprawy (pieprz, sól) oraz mąkę. Mieszamy na jednolitą masę. Do otrzymanej masy dodajemy podsmażoną cebulę oraz łososia. Mieszamy.
Masę wylewamy do foremek, nakładamy plasterki sera na wierzch, wkładamy do nagrzanego do 160-180 stopni piekarnika i pieczemy do zrumienienia (ok. 15-20 minut). Gotowe ;)

U mnie na zdjęciu widnieją jeszcze pomidory z puszki oraz natka pietruszki którą przystroiłem muffinki,
Do muffinek możemy dodać co nam się podoba i na co mamy ochotę np. kurczaka zamiast ryby, dowolne warzywa, dowolne przyprawy lub zrobić je z owocami na słodko.

SMACZNEGO !!! 



2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Ale bedzie pyysznie!

Patrycja Michalis pisze...

Pysznie wyglądają , muszę koniecznie wypróbować.