Mała dynia ok. 1-1,5 kg
Czosnek 1 ząbek
1 mała cebula
Imbir, pieprz, sól (wg. uznania)
Sos sojowy (kilka kropel)
Wegeta ok. 1-2 łyżeczki
Olej 5 g.
Wykonanie:
Dynię kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Następnie dynie obieramy i kroimy w kostkę. To samo robimy z cebulą i czosnkiem.Pokrojoną dynię, cebulę i czosnek umieszczamy w garnku, nalewamy wrzącej wody (ilość tak by dynia pokryła się w całości wodą, z maksymalnym zapasem ok. 1 cm), dodajemy wegetę, olej
i gotujemy, aż dynia zmięknie i zacznie się robić z niej papka. Ugotowaną dynię zdejmujemy z palnika i odstawiamy na ok. 5 minut , żeby delikatnie się wystudziła. Następnie blendujemy blenderem na jednolita masę. Do zblendowanej masy dodajemy, przyprawy, sos sojowy oraz sól. Gotowe.
SMACZNEGO !!!
2 komentarze:
jestem przeciwnikiem vegety :) 4
Nie każda vegeta jest beee. Są na rynku naturalne wersje bez chemii.
Prześlij komentarz