Składniki:
Mąka orkiszowa 320 g
Mleko ok. 250 g
Jajko 1 szt.
Drożdże suche 8 g (paczka)
Odżywka białkowa 50 g (opcjonalnie)
Olej 10 g
Słodzik (wg. uznania) ja dałem 4 sztuki.
Sól szczypta
Twaróg 150 g (do nadzienia)
Wykonanie:
Najpierw robimy rozczyn łącząc następujące produkty: mąka orkiszowa 50 g, drożdże, ciepłe mleko 100 g). Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 15 minut. Następnie po wyrośnięciu dodajemy rozczyn do naczynia z resztą mąki,szczyptą soli, jajkiem, odżywką, mlekiem i wyrabiamy. Do wyrobionego ciasta dodajemy olej i wyrabiamy.dalej, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu formujemy bułeczki i nadziewamy je twarogiem wymieszanym ze słodzikiem i mlekiem lub wodą. Gotowe bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do ok.160 stopni, aż do uzyskania złocistego koloru. Gotowe. Podane z mlekiem lub kakaem są idealne :)
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz