niedziela, 2 marca 2014

Wanilina- krowi kał

Robiąc ciasta lub inne desery pewnie często używasz cukru wanilinowego. Zapewne nawet nie zastanawiałeś się z czego jest on otrzymywany i wsypywałeś do deserów z myślą, że to cukier waniliowy. Nic bardziej mylnego !!! Cukier wanilinowy otrzymywany jest z ... krowiego kału !!!
W 2006 roku grupa japońskich badaczy opublikowała informacje o wyizolowaniu z krowiego kału domowej waniliny. Wytwarzane tego związku jest znacznie tańsze od pozyskiwania prawdziwej wanilii. Za odkrycie to badacze dostali nagrodę nobla w 2007 roku.
Tak więc... SMACZNEGO ;)

                                                                     FACEBOOK

2 komentarze:

Unknown pisze...

Cóż, bardzo przyjemna lektura do porannej kawy i śniadanka, ale lepiej być świadomym :-)

Anonimowy pisze...

Nikt za to odkrycie Nobla nie dostał. To był ig Nobel, czyli - za Wikipedią - "humorystyczne odpowiedniki Nagród Nobla za prace naukowe". Różnica spora